Beljenje zuba – sve sto treba da znate

Kako bezbolno i efikasno do belih zuba?

Danas pacijenti sve više zahtevaju svetlije i sjajnije zube. Beljenje zuba kao jedna od vodećih disciplina estetske stomatologije poprima veliku popularnost. Može se reći da je postala standardna estetska metoda kojom se započinje svaka estetska i protetska rehabilitacija. Beljenje zuba je konzervativan, najmanje agresivan i ekonomski prihvatljiv tretman i predstavlja prvu opciju tretmana zubne prebojenosti.

Pre samog tretmana beljenja potrebno je izvršiti odgovarajuću pripremu. To znači sanirati sve karijesne zube, upalu gingive tj. gingivitis i parodontopatiju, ukloniti kamenac, pigmentacije i meke naslage (peskiranje). Bitno je naglasiti da se fiksne protetske nadoknade (krunice,mostovi) i kompozitni ispuni neće izbeliti te da će se zamena postojećih ispuna izvršiti posle završenog tretmana.

Terapija beljenja zuba  moze biti sprovedena u ambulantnim uslovima od strane stomatologa i u kućnim uslovima gde sam pacijent velikim delom učestvuje u sprovođenju tretmana. Gelovi koji se koriste u oba slučaja kao aktivnu supstancu uglavnom sadrže perokside.

Beljenje zuba u ordinaciji

Nakon pripreme zuba i usne duplje određuje se trenutna boja zuba kako bi se mogla uporediti sa dobijenim rezultatom. Na gingivu se postavlja zaštitno sredstvo koje se svetlosno polimerizuje. Na posušenu površinu zuba se aplikuje gel za beljenje – 40% hidrogen peroksid. Sredstvo deluje 20 minuta i nakon toga se ukljanja. Postupak se ponavlja 2-3 puta u jednoj poseti. Znači, procedura je kratka i traje u proseku sat i po vremena što je čini veoma omiljenom među pacijentima. Ako nismo zadovolnji dobijenim rezultatom postupak se može ponoviti za 7 dana. Ova tehnika obezbeđuje komfor pacijentu bez dodatnog angažmana i daje brže rezultate u jednoj ili dve posete. Nakon završenog tretmana ponovo se određuje boja zuba i upoređuje se sa prvobitnom kako bi uvideli efekat beljenja. Jedan od mogućih neželjenih efekata je pojava osetljivosti zuba. Osetljivost zuba je individualna i zavisi od praga “tolerancije” zuba ali i od koncentracije peroksida sa kojom je u direktnoj zavisnosti. Brzo se rešava primenom gelova čija je uloga u remineralizaciji zuba i smanjivanju sprovodljivosti bolnih impulsa. Pravilna primena i korišćenje proverenih materijala obezbeđuje potpunu sigurnost i bezbednost za zube i pacijenta. Znači beljenje zuba nije štetno. U proteklih 10 godina interesovanje za beljenje zuba u celom svetu poraslo je za višestruki procenat što nas obavezuje da idemo u korak sa svetskim estetskim standardima, kako po pitanju izbora materijala  tako i po pitanju primene najsavremenijih tehnologija.

Beljenje zuba kod kuće - noću

Kućna tehnika beljenja zahteva vreme i angažovanje samog pacijenta. Rezultati dobijeni ovim načinom su dugotrajniji sa manjom učestalošću prateće osetljivosti. Ova tehnika traje od dve nedelje do nekoliko meseci u zavisnosti od uzroka tamnjenja.

Za svakog pacijenta se pravi pojedinačni (individualni) nosač (trej) pomoću otisaka obe velice. U njega pacijent nakon obuke svake noći unosi odgovarajuću količinu gela za beljenje i tako sam učestvuje u svojoj terapiji. Kao gel koristi se 10-20% karbamid peroksid. Nije neophodno koristiti veće količine gela u cilju dobijanja bržih rezultata i boljeg efekta.Set za kućno beljenje zuba sadrži nosače (trejeve) za obe vilice, dve tube sredstva za beljenje, kutijicu za trejeve i ključ boja za praćenje postignutih rezultata. Prednost ove metode je sto vam trejevi ostaju i kada želite opet da belite zube samo kupite sredstvo za beljenje. Reč je o manje invazivnoj metodi a kao neželjeni efekti se mogu javiti pojačana osetljivost zuba ili mala oštećenja gingive. Osetljivost se rešava sredstvima koja podstiču remineralizaciju a ostećenja gingive preparatom Gengigel.

Ni za jednu tehniku beljenja se ne moze reći da je najbolja. Svaka tehnika beljenja primenjena na adekvatan način može dati zadovoljavajući rezultat. Koju tehniku odabrati odlučuje stomatolog na osnovu postavljene dijagnoze prebojenosti zuba, opreme koju poseduje, želja i mogućnosti pacijenta. Za sve dodatne informacije kontaktirajte nas bez ustručavanja.

DenTim Gavrilović

Stomatološka ordinacija