Šta je karijes?

Karijes je hronično obolenje tvrdih zubnih tkiva koje napreduje progresivno, centripetalno i dovodi do razaranja zuba. Njegovo poreklo je višeuzročno, a velika učestalost ga ubraja među najčešća obolenja savremenog čoveka. Karijes počinje na površini zuba i to razgradnjom gleđi (demineralizacijom) i progresivno prodire u dubinu i širinu zahvatajući ostale strukture zubnog tkiva (dentin i cement).

Kako se otkriva i leči?

Karijes na zubu je najlakše primetiti kao promenu boje zuba. Smeđa ili crna boja su znak da se sa zubom nešto dešava. Popravak zuba je idealno rešenje. Uklanjanje karijesa i izrada bele estetske plombe (ispun) će rešiti vaš problem. Pokvaren zub se može otkriti sa promenom boje zuba (početni karijes i najčešće ne boli) ili vidljivom “rupicom” na zubu (ovdje je najčešće zub bolan i osetljiv na toplo i hladno). Rana dijagnostika karijesa i brz popravak zuba su od ključnog značaja kako se karijes ne bi dalje širio. U kasnijoj fazi kako karijes napreduje, zub može postati osetljiv na hladno ili zagriz. Osetljivost na hladno je obično produžena kod pokvarenog zuba, zub zaboli i bol se postepeno povlači koroz 10 sekundi, ne odmah. Tada se na zubu može primetiti udubljenje (rupica). Ako se u tome trenutku ne reaguje i ne ode na stomatološki pregled u sledećoj fazi se javlja bol na toplo i hladno i tada je karijes već zahvatio i zubni živac.

Boli Vas zub na toplo i hladno? Upala živca.

Kada mikroorganizmi prodru u unutrašnjost zuba dolazi do upale zubnog živca koja je često praćena jakim i oštrim bolovima. Bol se javlja sam od sebe.U ovom slučaju je potrebno lečenje korena zuba. Bakterije u zubnoj pulpi i produkti njihovog metabolizma uzrokuju zapalenje. Zbog nemogućnosti širenja zapaljenskog procesa i pritiska na nerve javlja se bol a zbog pritiska na krvne sudove, smanjena cirkulacija u pulpi ali konačno i prekid cirkulacije sto dovodi do odumiranja pulpe tj zuba. U lečenju kanala korena zuba značajna je rendgen dijagnostika.Jako bitno je odrediti tačnu dužinu kanala korena pomoću apex lokatora a rendgen snimak nam daje podatke o broju i polozaju korenova kao i uspehu endodontskog lečenja.Kanali se prošire i očiste zatim se pune gutaperkom i smolom koja će hermetički zatvoriti kanal korena zuba i sprečiti ponovni prodor mikroorganizama.

bol-zuba-osetljivost

Šta nakon lečenja kanala korena?

Nakon endodontskog lečenja na zub se postavlja bela estetska plomba, ako karijes nije jako razorio zub ili keramički ispun (inlay-onlay) kod većeg oštećenja, a ako je zub potpuno razoren onda je potrebno napraviti nadogradnju izgubljenog dela zuba i krunicu (metalokeramičku ili keramičku krunicu).

Nekarijesna obolenja zuba?

Erozija zuba je nekarijesno oštećenje zuba koje može nastati na jednom ili više zuba.To je gubitak gleđi zuba. Ona nastaje kao posledica dejstva hemijskih agenasa na spoljašnjoj površini zuba. Nakon unošenja hrane i pića, već u ustima se stvaraju uslovi za njihovo varenje jer se radi o kiseloj sredini. Kisela sredina uslovljava proces demineralizacije zuba tj. njihovu razgradnju, odprilike dvadesetak minuta nakon unošenja hrane. Nakon toga na zubu se stvara zaštitni sloj koji omogućava proces remineralizacije zuba. Problem nastaje kad se često unosi hrana pa zubi nemaju vremena da se oporave, te tako nastaju trajne promjene na zubima. Zaštitu zuba vrši i pljuvačka, pa ako ima problema u njenom lučenju zbog nekih bolesti, na zubima nastaju promene mnogo brže. Od prehrambenih proizvoda najčešće se pominje prekomerno unošenje kiselog voća (limun, narandža, grejp) unošenje gaziranih pića (koca-kola, fanta…), kao i jako začinjena hrana. Kod erozije zuba prvo nastaju promjene na gleđi u vidu gubitka sjaja. Nakon toga počine da se razvija hipersenzitivnost na termičke i mehaničke nadražaje. Najčešće je erozija udružena sa abrazijom zuba.Restauracija erozivnih promena podrazumijeva ispunjavanje prostora gde je nastala erozija sa kompozitnim materijalima ili izradu krunice kod veoma izrazenih erozija.Svakako da treba smanjiti unos namirnica koje dovode do nje.

Abrazija zuba nastaje trošenjem tvrdog zubnog tkiva kao posledica trenja zuba i nekog vanjskog faktora. Ona se može javiti kod pacijenata koji u jednoj vilici imaju keramičke nadoknade, koje su opet tvrđi materijal od prirodnog zuba i uzrokuju njegovo trošenje. Takođe, pranje zuba sa tvrdim četkicama i pogrešna tehnika napraviće isti problem. Tvrda hrana u kombinaciji sa malom mekom gleđi rezultuje abrazijom.

Atricija zuba je trošenje zubnih tkiva pri čemu se u normalnom žvakanju troši zub o zub. Bruksizam nesvesno stiskanje i škripanje zubima uzrokuje ovakvo trošenje.

Abfrakcija zuba je trošenje koje nastaje pucanjem gleđi u delu zuba do desni. Najčešće nastaje zbog stresnog učinka nepravilnog zagriza. Kod osoba sa bruksizmom ovakvo trošenje se odvija u suprotnoj vilici.