Dečija i preventivna stomatologija je veoma važna grana stomatologije koja se pre svega bavi higijenom i očuvanjem mlečnih zuba,od čega će kasnije direkno zavisiti kvalitet i jačina stalnih zuba.
Dobra higijena, uz pravilnu ishranu su glavni preduslovi za sprečavanje pojave karijesa na zubima.Najčešći uzrok pojave karijesa je nedovoljna oralna higijena.
Zato treba voditi računa o izboru kvalitetnog pribora za održavanje higijene i negu usta i zuba:
četkice za zube
-zubne paste
-zubni konac
-tečnosti za ispiranje usta i zuba

Preporuke za održavanje zuba i desni što čistijim i zdravijim!

1. Pranje zuba 2-3 puta dnevno po 2 do 3 minute (pranje zuba 2 puta dnevno po samo 30s neće ukloniti zubni plak i neće sprečiti nastanak zubnog kamenca)
2. Koristite četkice koje su MEDIUM tvrdoće i sa malom glavom kako bi mogli dohvatiti teško dostupna područja. Studije kažu kako su električne četkice efikasnije u čišćenju zubnog plaka u odnosu na manualne-ručne. U ordinaciji DenTim Gavrilović preporučamo Oral-B električne četkice
3. Jednom dnevno čišćenje interdentalnih prostora sa zubnim koncem ili interdentalnom četkicom
4. Ispiranje usta 1 minutu sa vodicima koje ne sadrže alkohol
5. Profesionalno čišćenje zuba u ordinaciji minimalno 2-3 puta godišnje

U našoj ordinaciji ćete dobiti sve instrukcije za pravilno održavanje oralne higijene.
Redovnom stomatološkom kontrolom, uz preventivne mere zaštite zuba, umnogome se mogu izbeći problemi koji nastaju pojavom bolesti usta i zuba.

U preventivne mere zaštite zuba spadaju : fluorizacija zuba,zalivanje fisura i sanacija mlečnih i stalnih zuba.

FLUORIZACIJA

Fluor ima jako bitnu ulogu u prevenciji nastanka karijesa i poboljšanju čvrstine zuba.
Fluorizacija zuba je tretman koji kratko traje (na zube se nanosi pasta sa visokom koncentracijom fluora ) i preporučuje se četiri puta godišnje(sa svakim novim  godišnjim dobom).
Tretman je bezbolan što umnogome pomaže da prve posete stomatologu za dete budu opuštajuće, da se razbije eventualni strah i da se od početka uz preventivu razvija zdravstvena kultura.

ZALIVANJE FISURA

Pod pojmom zalivanje fisura podrazumeva se popunjavanje fisura tečnim kompozitom sa fluorom kako bi se sprečilo zadržavanje plaka i nastanak karijesa.
Deca u šestoj godini dobijaju prvi stalni zub, šestice koje imaju veliku ulogu u okluziji gornje i donje vilice (nosioci zagrižaja). To je period smene zuba ,kada higijena nije na baš zavidnom nivou,tako da zalivanje fisura stalnih zuba ima kljucnu ulogu u ocuvanju samih.Procesu zalivanja fisura predhodi uklanjanje mekih naslaga sa zuba i peskarenje.

SANACIJA MLEČNIH I STALNIH ZUBA

Period nicanja mlečnih zuba je od šestog meseca života pa do navršene tri godine . Ne dugo zatim,po završetku nicanja drugog mlečnog molara, dete treba dovesti u prvu posetu stomatologu. Mlečne zube treba tretirati kao i stalne, da bi se sprečio prenos infekcije na klicu stalnog zuba,očuvao prostor za stalni zub i  razvila kultura odlaska kod stomatologa. Karijes na mlečnim zubima saniramo plombom od glas jonomera.

Čovek ima dve denticije: mlečnu (20 zuba) i stalnu (32 zuba). Periodi nicanja mlčnih i stalnih zuba su prikazani na slikama.

Mlečna denticija


Stalna denticija