Dečija i preventivna stomatologija je veoma važna grana stomatologije koja se pre svega bavi higijenom i očuvanjem mlečnih zuba,od čega će kasnije direkno zavisiti kvalitet i jačina stalnih zuba.
Dobra higijena, uz pravilnu ishranu su glavni preduslovi za sprečavanje pojave karijesa na zubima.
Zato treba voditi računa o izboru kvalitetnog pribora za održavanje higijene i negu usta i zuba:

Naša preporuka za održavanje oralne higijene

Pranje zuba 2 puta dnevno po samo 30s neće ukloniti zubni plak i neće sprečiti nastanak zubnog kamenca. Prati zube ujutro i uveče je posebno bitno.

Kako bi mogli oprati teško dostupna područja.Bitno je da četkica bude gusta i sve niti iste dužine.Studije kažu kako su električne četkice efikasnije u čišćenju zubnog plaka u odnosu na manualne-ručne. U ordinaciji DenTim Gavrilović preporučamo Oral-B električne četkice.

Bar jednom dnevno čišćenje interdentalnih prostora sa zubnim koncem ili interdentalnom četkicom.

Jednom dnevno ispirajte  usta 1 min sa vodicima koje ne sadrže alkohol.Najbolje uveče posle ranja zuba.

Uklanjanje kamenca, poliranje i peskiranje u ordinaciji svakih 6 meseci. Pranjem kod kuće ne mozete skinuti kamenac i očistiti prostore ispod gingive.

Svakih 3 meseca posetite stomatologa kako bi se karijes i druga obolenja otkrila i izlečila u ranoj fazi i na vreme. 

U našoj ordinaciji ćete dobiti sve instrukcije za pravilno održavanje zuba i desni čistim i zdravim. Pokazaćemo vam pravilne tehnike pranja zuba jer svako pranje nije efikasno.

Redovnom stomatološkom kontrolom, uz preventivne mere zaštite zuba, u velikoj meri se mogu izbeći problemi koji nastaju pojavom bolesti usta i zuba.

U preventivne mere zaštite zuba spadaju: fluorizacija zuba,zalivanje fisura i sanacija mlečnih i stalnih zuba.

FLUORIZACIJA ZUBA

Fluor ima jako bitnu ulogu u prevenciji nastanka karijesa i poboljšanju čvrstine zuba. Fluorizacija zuba je tretman koji kratko traje (na zube se nanosi pasta sa visokom koncentracijom fluora ) i preporučuje se četiri puta godišnje(sa svakim novim godišnjim dobom). Tretman je bezbolan što umnogome pomaže da prve posete stomatologu za dete budu opuštajuće, da se razbije eventualni strah i da se od početka uz preventivu razvija zdravstvena kultura.

ZALIVANJE FISURA

Pod pojmom zalivanje fisura podrazumeva se popunjavanje fisura tečnim kompozitom sa fluorom kako bi se sprečilo zadržavanje plaka i nastanak karijesa. Deca u šestoj godini dobijaju prvi stalni zub, šestice koje imaju veliku ulogu u okluziji gornje i donje vilice (nosioci zagrižaja). To je period smene zuba ,kada higijena nije na baš zavidnom nivou,tako da zalivanje fisura stalnih zuba ima kljucnu ulogu u ocuvanju samih.Procesu zalivanja fisura predhodi uklanjanje mekih naslaga sa zuba.

SANACIJA MLEČNIH I STALNIH ZUBA

Period nicanja mlečnih zuba je od šestog meseca života pa do navršene tri godine . Nedugo zatim,po završetku nicanja drugog mlečnog molara, dete treba dovesti u prvu posetu stomatologu. Mlečne zube treba tretirati kao i stalne, da bi se sprečio prenos infekcije na klicu stalnog zuba,očuvao prostor za stalni zub i razvila kultura odlaska kod stomatologa. Karijes na mlečnim zubima saniramo plombom od glas jonomera.
Čovek ima dve denticije: mlečnu (20 zuba) i stalnu (32 zuba).