BLISTAV I SAVRŠEN OSMEH

Moderno vreme, u kom su lepota i mladost društveni imperativi, stomatologiju je definisalo ne samo kao isključivo zdravstvenu, nego i kao estetsku delatnost. Lep i blistav osmeh najbolji je pokazatelj zdravlja, ali i ključ lepog i mladalačkog izgleda. Jednako u poslovnom i privatnom životu, zdravi i beli zubi igraju veliku važnost.

ESTETSKA STOMATOLOGIJA OBUHVATA

PROFESIONALNO ČIŠĆENJE ZUBA

U ordinaciji DenTim Gavrilović postupak čišćenja zuba obuhvata:

Zubni kamenac  vremenom dovodi do upale zubnog mesa-gingive, koja postaje natečena, crvena i bolna na dodir. Ako se upala zubnog mesa ne leči može se odraziti i na ostale strukture, a pogotovo na potporni aparat zuba koji drži zube u kosti kao i na okolnu kost. U takvim hroničnim oblicima dolazi do nastajanja parodontoze. 
Čak i ako brinete o svojim zubima kod kuće, još uvek imate bakterije u ustima. One se mešaju s proteinima i nusproizvodima hrane kako bi se formirao lepljivi film zvani zubni plak. Ovaj plak prekriva zube, širi se ispod linije desni zuba (zubnog mesa). Plak sadrži bakterije koje mogu oštetiti zubnu gleđ i dovesti do karijesa i smatra se jednim od glavnih faktora koji dovode do nastanka karijesa. Ukoliko se plak neredovno uklanja bilo lošom oralnom higijenom ili retkim odlascima zubaru na kontrolne preglede i čišćenje,on nakon nekog vremena prelazi u zubni kamenac, mineralizuje se i više nije mekan, već otvrdne i bude otporan na ručno čišćenje četkicom za zube te se može jedino ukloniti profesionalnim čišćenjem u ordinaciji.

Osim odstranjivanja zubnog kamenca obavezno je nakon toga napraviti i poliranje zuba kako bi njihova površina bila glatka i tako manje podložna za stvaranje kamenca. Stvaranje zubnog kamenca nažalost ne možemo sprečiti, no dobrom higijenom i kontrolnim pregledima kod stomatologa i pravovremenim odstranjivanjem ga možemo u velikoj meri držati pod kontrolom i uticati na njegovu brzinu nastajanja. Na taj način ćemo najefikasnije sprečiti nastajanje parodontalne bolesti i očuvati blistav osmeh.

Šta sadrži zubni kamenac?

Zubni kamenac sadrži velike količine bakterija koje proizvode mnoge kiseline, što narušava strukturu gleđi zuba (pojava belih linija ili pega malo iznad spoja zuba sa zubnim mesom) i može dovesti do nastanka karijesa. S vremenom, on će dovesti do upale zubnog mesa, koje postaje natečeno, crveno i bolno na dodir. Početna upala se manifestuje krvarenjem desni prilikom normalnog pranja zuba. Krvarenje se javlja zbog upale desni zuba koju se uzrukovale nakupine kamenca. Upala desni zuba se zove gingivitis. Ako se u ovoj fazi ne ukloni kompletan kamenac, upala može otići dublje te zahvatiti i zubnu kost koja se onda otapa i povlači, a zubi počinju izgledati vizuelno duži i počinju se klimati. Ta upala zove se parodontoza.Odstranjivanje zubnog kamenca ultrazvučnim aparatom je najefikasniji i u potpunosti bezbolan postupak. Dodatno ako je potrebno koriste se i ručni instrumenti “strugači ili kirete” za skidanje kamenca. Ukoliko pacijent ima razvijenu parodontozu, stomatolog će morati izvesti struganje i poliranje korena zuba (kiretaža) ručnim i ultrazvučnim aparatom. Može se dati lokalna anestezija pa je tako ceo postupak apsolutno bezbolan. Preporučujemo da se postupak ponavlja 2-3 puta godišnje. U ordinaciji DenTim Gavrilović koristi se ultrazvučno i sonično čišćenje kamenca uređajima KaVo SONICflex i KaVo PIEZOsoft te kao dodatak ako je potrebno ručni instrumenti strugači i kirete. Nakon toga se peskare i poliraju sve površine zuba i završno se polira sa profesionalnim pastama.Ukupno trajanje postupka je od 20 do 40 minuta.

Peskarenje zuba je metoda profesionalnog čišćenja površinskih zubnih naslaga (plaka i pigmentacija) mešavinom vode i praha pod visokim pritiskom. Prah se sastoji od sitnih čestica kalcijum karbonata ili natrijum hidrogenkarbonata dostupnog u nekoliko različitih ukusa. Čestice praha su okruglog oblika, bez oštrih uglova, veličine 60-70 mikrona. Upravo takav geometrijski oblik omogućava stvaranje velike kinetičke energije čestica koje u dodiru sa zubom ostvaruju veliku kontaktnu površinu.Rezultat takvog delovanja je brzo i efikasno uklanjanje svih mekih i tvrdih naslaga sa površine zuba.
Peskarenje zuba se odnosi na uklanjanje žutih i tamnih mrlja na zubima nastalih usled učestalog konzumiranja cigareta, kafe, čajeva i drugih tamno objenih pića, koji dugoročno ostavljaju mrlje na zubima, a samim tim i tamne boju zuba. Peskarenje zuba se obavlja zajedno sa postupkom čišćenja zubnog kamenca, koji se takođe skuplja na površinama zuba  i potrebno ga je čistiti kod stomatologa, redovnim pregledima i posetama, barem dva puta godišnje. Peskarenje zuba traje 5 minuta, siguran je i potpuno bezbolan postupak.
Peskarenju zuba prethodi čišćenje tvrdih zubnih naslaga (kamenca). Profesionalno čišćenje zuba ostavlja glatke i sjajne površine koje su manje sklone ponovnom nakupljanju zubnih naslaga. S obzirom na to da je potpuno sigurno i ne oštećuje površine zuba,može se ponavljati više puta godišnje zavisno o individualnoj sklonosti nakupljanju zubnog kamenca i pigmentacija (mi preporučujemo raditi ovaj postupak 2-3x godišnje). Naročito se preporučuje pušačima te ljubiteljima kafe, čajeva i ostalih obojenih pića (crno vino, sok od borovnice…). Osim kao samostalan tretman, peskarenje zuba je i deo pripreme koja prethodi procesu za izbeljivanja zuba. U našoj ordinaciji za peskarenje koristimo peskaru nemačkog proizvođača KaVo,  PROPHYflex kao i prah od istog što garantuje kvalitet usluge.

IZBELJIVANJE ZUBA

Izbeljivanje zuba posvetljuje zube i pomaže uklanjanju mrlja i obojenja. Izbeljivanje je među najpopularnijim estetskim stomatološkim zahvatima jer može uveliko poboljšati izgled zuba. Izbeljivanje zuba nije jednokratna procedura. Ako želite zadržati svetliju boju, trebate ponavljati s vremena na vreme, mi preporučamo jednom godišnje!

Koliko traje učinak nakon izbeljivanja zuba?
Izbjeljivanje zuba nije trajno i učinak ne traje jednako kod svih. Sve zavisi o tome kakve su vaše prehrambene i higijenske navike. Npr. kod ljudi koji konzumiraju pića i hranu koji uzrokuju mrlje na zubima učinak će trajati puno kraće nego kod onih koji izbegavaju takvu hranu i pića.

Oštećuje li izbeljivanje zuba protetsk nadoknade?
Ne, izbeljivanje s preparatima sa 10% karbamid peroksidom ne oštećuje zubne nadoknade. Zapravo, preparat ne deluje na veštačkim delovima u Vašoj usnoj šupljini, stoga je jedino bitno voditi računa da prilikom izbeljivanja Vaši prirodni zubi ne postanu vidno svetliji u odnosu na zubne nadoknade.

Da li je štetno izbeljivanje zuba?
Poslednje, ali zasigurno najčešće pitanje jeste upravo ovo. Tokom decenija, istraživanja su dokazala da je izbeljivanje zuba i druge metode izbeljivanja zuba kao što su čišćenje zubnog kamenca sa peskarenjem i poliranjem svih zuba sigurna i delotvorna metoda. Testiranjem proizvoda dostupnih na tržištu na temelju  kliničkih i laboratorijskih ispitivanja ispostavilo se da nema štetnih pojava na zubima ili desnima nakon izbeljivanje zuba. To se odnosi na profesionalno izbeljivanje zuba u ordinaciji koje koriste klinički ispitane proizvode i pod profesionalnim nadzorom stomatologa.

U ordinaciji DenTim Gavrilović koristimo Opalescence BOOST PF 40%, od američkog proizvođača Ultradent, snažan gel za izbeljivanje u ordinacijskim, strogo kontrolisanim uslovima, bez upotrebe svetlosne lampe – hemijski se aktivira.Ultradent je lider u profesionalnom izbeljivanju već 25 godina. Reč je o 40% vodonik-peroksidu. Aplikuje se na zube uz prethodnu zaštitu gingive i deluje 20 minuta. Ukoliko se ne postigne željeni efekat aplikacija se moze ponoviti jos 2 puta u jednoj poseti ako pacijent nije pokazao osetljivost. Pre izbeljivanja zuba potrebno je napraviti čišćenje zubnog kamenca, peskarenje i poliranje zuba kako bi se uklonile sve meke,čvrste naslage i uklonio biofilm.

Za kućno belenje zuba koristimo takođe Opalescence PF 16% preparat, karbamid peroksid sa kalijum-nitratom i fluoridima. Pacijent dobija u kutijici dve folije za obe vilice i 2 tube sredstva za kućno beljenje. Folije se izrađuju individualno za svakog pacijenta uzimanjem otiska.

Za izbeljivanje avitalnog zuba koristimo Opalescence Endo 35% vodonik peroksid, gel za avitalno izbeljivanje metodom “Walking Bleach”. Preparat se aplikuje u ispreparisan kavitet avitalnog zuba i deluje 2 dana. Ukoliko se nije postigao zadovoljavajući efekat ponavlja se postupak. Prvi rezultati su vidljivi nakon nekoliko sati.

Za kraj predlažemo

Izbeljivanje zuba treba tretirati isključivo nekom od profesionalnih metoda u ordinaciji pod nadzorom stomatologa, koje ostvaruju maksimalan učinak, a istovremeno pružaju sigurnost za zube i okolna tkiva.

KERAMIČKE FASETE – VENEERS

Fasete za zube su visokoestetske nadoknade kojima se prekrivaju prednje površine zuba i dizajnira savršen osmeh.

Keramičke fasete ili Veneers su tanke keramičke “pločice” koje se lepe na vanjsku stranu zuba i uz minimalno brušenje u potpunosti prikrivaju nedostatke prirodnih zuba. One spadaju pod najbolja rešenja za korekciju manjih estetskih nedostataka na zubima, poput obojenosti zuba, napuknuća ili istrošenosti te prilikom korekcije razmaka među zubima ili blažih ortodontskih anomalija.

Tretman za fasete 

Nakon konsultacija sa pacijentom pažljivo se preparira prednja površina zuba (manje od 0.8 mm) i ako je potrebno izbele se okolni zubi te se uzima otisak. Pacijent dobija privremenu fasetu koju nosi između dve posete. Kod sledeće posete proverava se boja, oblik i preciznost gotove fasete te se ona cementira adhezivnom tehnikom na posebno pripremljenu prednju površinu zuba.Fasete za zube su danas važan segment estetske stomatologije. Izvrsna su alternativa krunicama za zube. Stomatolog može izraditi fasetu samo za jedan zub koji je potamneo ili oštećen ili ih može izraditi za više zuba, kako bi napravio estetski makeover.

Keramičkim fasetama postiže se dugotrajna estetika: zuba, usana, lica i osoba poprima mlađi izgled.

Keramika savršeno imitira prirodnu boju zuba, obzirom na to da je translucentna.

Keramička podloga otporna je na mrlje te je pogodna za sve koji redovno konzumiraju kafu, čaj, crno vino i cigarete.