Kako održavati zube zdravim ?

Bolje sprečiti nego lečiti !

Prevencija ima veliku ulogu u sprečavanju nastanka obolenja zuba i usne duplje. Dobra higijena, uz pravilnu ishranu su glavni preduslovi za sprečavanje pojave karijesa i obolenja potpornog aparata zuba. Zato treba voditi računa o priboru za održavanje oralne higijene, načinu održavanja higijene, ishrani i nekim lošim navikama koje nepovoljno utiču na zdravlje zuba i desni. Podjednako su važni česti i redovni kontrolni pregledi kod stomatologa kako bi se karijes i obolenja otkrila i izlečila u ranoj fazi i na vreme. Na taj način čuvate svoje zube ali i zdravlje uopšte. Od davnina postoji izreka da su zubi ogledalo zdravlja.

Za lepe i zdrave zube potrebno je :

Pranje zuba jednom ili dva puta dnevno po samo 30s neće ukloniti zubni plak i neće sprečiti nastanak karijesa i kamenca. Prati zube ujutro i uveče je posebno važno. Poželjno je posle svakog obroka a naročito slatkog. Postoje razne tehnike pranja zuba, odaberite koja vama odgovara, ali je bitno da se zubi ispravno peru.

Manja glava četkice kako bi mogli oprati teško dostupna područja. Srednja tvrdoća da nebi oštetili gleđ i gingivu. Bitno je da četkica bude gusta i sva vlakna iste dužine. Studije kažu da su električne četkice efikasnije u čišćenju zubnog plaka u odnosu na manualne – ručne. U ordinaciji DenTim Gavrilović preporučamo Oral-B električne četkice. Svaka pasta sa fluoridima je podjednako dobra.

Bar jednom dnevno čišćenje interdentalnih prostora (prostori između zuba) sa zubnim koncem ili interdentalnom četkicom. Najbolje uveče posle pranja zuba.

Jednom dnevno ispirajte usta sa vodicima koje ne sadrže alkohol u trajanju od 1 minut. Najbolje uveče posle pranja zuba i upotrebe konca. Oral-b, Listerin…

Uklanjanje kamenca, peskiranje i poliranje u ordinaciji svakih 6 meseci. Pranjem kod kuće ne mozete skinuti kamenac i očistiti prostore ispod gingive. Na ovaj način održavate potporni aparat zuba zdravim i sprečavate razvoj parodontopatije. Zubi su čisti, glatki, sjajni i bez pigmentacija.

Svakih 3 meseca posetite stomatologa kako bi se karijes i druga obolenja otkrila i izlečila u ranoj fazi i na vreme. Time čuvate svoje zube ali i novac.

DenTim Gavrilović

Stomatološka ordinacija